Långsegling med Balla Damen

Ändrade planer

Hej ”alla bloggföljare”

Barcelona är en fantastisk stad. Där finns allt, kultur, god mat, gott vin, shopping o sport. Vi har sett den magiska kyrkan Sagrada Familia, de knasiga Gaudí-husen å Ramblan förstås.

 
 
 
 
 
Vi har förmodligen sett Messi lämna Camp Nou för sista gången. Samma dag som vi var i Barcelona, kom nyheten att Messi lämnar Barca och när vi passerade Camp Nou, rullade spelarbussen ut. Satt Messi längst bak i bussen o grät???

 
 
Vi lämnar Olympiahamnen i Barcelona i svag vind och väldigt jobbig motsjö. Vi får tänka om, navigatören, dataadministratören, farfars tjej å den till åldern komna Kapten Jonsson trivs inte fullt ut i dessa förhållanden. Vi byter till en närmre hamn än planerat, Mataro. En mycket märklig händelse inträffar när jag styr mot vår angivna bryggplats, rodret beter sig som om jag inte har någon roderverkan? Senare vid bryggan stiger å sjunker vattnet en dryg halvmeter på 15 minuters cykler.
 
 

Vad är det som händer? Det är ju inget tidvatten i Medelhavet, konstigt. Även marinerosarna kliade sej i huvudet och förstärkte förtöjningarna här å där.

Nästa dag fortsätter vi mot Palamos. Inga konstigheter, som vanligt, svag eller ingen vind=motorgång, är ju inte jättekul om man nu till äventyrs tycker om att ta sig fram med vindens hjälp, ja vi kan kalla det segla. Om jag nu skulle göra en liten utläggning om det, så var det väl så att på 70-talet hade jag motorbåt, å tyckte väl att om man tar sig fram med hjälp av vinden så är väl det en aning miljövänligare. Så Greta T, tack för ditt engagemang, men jag var före.

Det finns personer som har privata båtar större än en Waxholmbåt, musikproducent eller kriminell gängmedlem??? Kolla in snubben som hänger på utsidan o putsar relingen!

 
Nästa hamn blir Empuriabrava. Woow vilket häftigt ställe! Man byggde typ hela hamnen/staden på 60-talet, ville bygga ett Kataloniens Venedig, å jag tycker att man lyckades väl, otroligt häftig hamn. Kanske en aning dyr hamn för två pensionärer, 700 kr/dygn. Tänk att två av våra vänner, helt oberoende av varandra, har besökt Empuriabrava tidigare. Dick såg Empuriabrava från kanalerna, i en elbåt, å blev stormförtjust. Helena som kom med bil, gillade inte staden ett dugg. Så olika en upplevelse kan bli från olika vinklar.
 

Vi lämnar favorithamnen för ett ”långskutt” 115 NM (många seglare tycker nog att en etapp på blygsamma 115 NM är en blekfis, men för oss räcker det. Att inte sova på ett dygn är tufft i vår ålder).
 
 
Efter i vanlig ordning, segling blandad med motorgång, når vi efter 21 timmar vårt mål, Port St Louis-Du-Rhône. Efter några timmars sömn letar vi upp en lokal restaurang, aldrig har Moule Marineres smakat så gott,
 
 
Planen är att masta av å gå upp i Rhône, för vidare kanalfärd hemåt. Vi bokar tid för avmastning hos Navy Service, men då kommer navigatör, redigerare, korrekturläsare, farfars tjej på den lysande idén: Öh du Perre! Varför seglar vi inte vidare i Medelhavsområdet ett tag till? Va? Det var ju min tanke från första början!

Så avbokning av avmastning å förhandling om båtplatshyra minst ett halvår framåt. Ja så är läget just nu, vi planerar att besöka ett antal hamnar på Franska Rivieran å eventuellt Korsika.

Vilket år som helst går vi kanalvägen hem.