Långsegling med Balla Damen

Avsegling från Laredo
Vacker soluppgång
 
21/5
Siktet inställt på Santander, härlig slör i soligt väder. Santander är en stor stad, men dyr hamn, hela 54€, så vi lämnar dagen efter.
Kustnära segling i dessa vatten innebär enkel navigering, inga öar och få grundområden. Vi seglar oftast korta distanser 20-30 nm. Vi vill ha fint väder, sol och medvind på våra seglatser. Vi betar av ett antal hamnar.
 
Kvällsvy över Ribadesella
 
Morgonvy över Ribadesella
 
29/5
Vi avseglar från Viveiro, som återigen var en fantastisk hamn och stad. Detta blev den häftigaste seglingen hittills, start i svag vind som ökade till mellan 10-13 m/s, slör och läns och häftig dyning akterifrån. Tio timmar senare och 55 nm, med ett fartrekord på 7,7 knop, når vi A Coruna, som är lite av ett etappmål på vår segling.
Vi kunde valt att gå raka vägen över Biscaya i ca 3 dygn, men tog ”omvägen” längs kusten, ett bra val, men detta tog väsentligt mycket längre tid, bla pga vinteruppehållet i Sable De Olonne. Det tog oss cirka två månader att nå A Coruna. Men det har det varit värt, så många trevliga ställen och människor på vägen.
 
 
Vi tar tåget en dag till Galiciens huvudstad Santiago de Compostella, målet för Pilgrimsvandrarna, helt fantastisk upplevelse att se alla dessa vandrare som anländer i en strid ström efter 80 mils vandring!!!
 


 
I A Coruna ligger fyra andra svenska båtar, kul å byta erfarenheter med varandra. Några på väg norrut, åter till Sverige. Nån mer är liksom vi är på väg söderut.
Vi flyger hem för några dagar, bla. föratt fira barnbarnet Loui’s 6 års-dag, ganska förvånade blickar från kära släkten när vi oanmält dyker upp.
 
 
 
Vi återkommer till A Coruna 10/6 och fortsätter söderut, mot värme och sol förkoppningsvis.