Långsegling med Balla Damen

Vidare söderut, mot värmen
3 juli 2019
Från Nazare via Perniche seglar  vi till Cascais. En lyxig förort till Lissabon. Vi tar tåget till Lissabon, en otrolig stad, vi åker spårvagn i branta backar och längs snirkliga gator, något som man absolut inte får missa. Fascinerande att spårvagnen orkar uppåt i dessa backar, o ännu mer fascinerande att bromsarna fungerar i nedförsbackarna.
Av en slump upptäcker vi att Det pågår en Banksyutställning. Den vill vi inte missa. Woaw vilken upplevelse. Man blir varm om hjärtat, han (hen) har ett budskap som jag köper helt av, antikonsumtion, antivåld mm.
Vi seglar vidare, hamn efter hamn, nu längtar vi efter värme och lägre dyning. Efter en lång dags segling rundar vi Cap Sao Vicente som är Europas sydvästligaste udde.
Enligt pilotboken får vi nu 5 gr varmare i vattnet och i luften. Det stämmer bra, Atlantdyningen lägger sig och värmen kommer.
Vi stävar vidare mot Vilamoura där min käre kusin Michael Pettersson bor. Vi får 2 dagar tillsammans, ett kärt möte. 
 Vid en middag på en restaurang, som drivs av goda vänner till kusin Micke, frågar servitören/ägare av krogen José om han inte skulle kunna få segla med en sträcka, ”jag har alltid drömt om att få segla”. Jovisst tycker jag, imorgon om det passar.
På måndagen så seglar vi till ett häftigt ställe, ett floddelta SO om Faro, Culetra. Mycket marskland å låga sandöar. Svajankring och sen lunch med José innan han tar färjan hem. Han var glad som ett barn på julafton (styra fick han också nästan hela vägen).
19/7
Efter några hamnar, och ömsom fin segling ömsom motorgång, når vi ett av våra
delmål, Cádiz, men vi väljer en hamn några nm norr om själva staden, Rota. Vilket visar sig vara ett bra val. Lugn o välordnad hamn.
Vi tar färjan in till den gamla staden. Den stad i Europa som sammanhängande varit bebodd längst, sen 1700 år fKr. Staden andas historia. Närheten till Marocko syns på stadens arkitektur.
21/7
Vår plan är att segla till Barbate och sen Gibraltar dagen efter, men vinden är emot oss och det är strong breeze warning imorgon, så vi beslutar att ligga kvar några dagar, läsa, städa å bara vara, så skönt att man kan välja på det sättet.
 
Nu har vi fått för att vi längtat efter värmen 30˚ å strålande sol.
Skall bli kul att besöka Gibraltar, å sen medelhavet.
 
Jovisst ja,satt å kollade lite i sjökorten, vi har ju för tusan avverkat 90 hamnar och ett antal svajankringar. Ja, lång är vår segling och långt ifrån slut.