Långsegling med Balla Damen

Slutetappen för i år
2 augusti 2019: efter Duquesa fortsatte vi mot Marina De Bajadilla utanför Marbella. Vi tog en dagsutflykt till Puerto Banús en av Medelhavets dyraste hamnar. Mycket jetsetfolk söker sig hit, stora lyxkryssare med anställd besättning, i hamnen tappade man räkningen på alla flotta bilar som gled omkring. Vi tog en kaffe och croissant, det tog ca en halv timme bara för att få beställa, och dyraste fikat jag varit med om. Nä jag är inte ett dugg imponerad av denna hamn.

Dyrfika i Puerto Banus
 
Vi seglar vidare i korta etapper efter kusten, mestadels pga svaga vindar. Det är märkligt hur sjön beter sig, trots svaga vindar, kan dyningen vara kraftig vilket gör att det är hopplöst att segla. Detta inträffar offtast vid rundning av uddar/kap. Inte så konstigt kanske, Medelhavet är ju så stort. Det visade sig att det var knöligare än vi trodde att ligga på svaj, öppen kust och dåligt skydd mot dyningen vilket gör att det gungar rejält.
 
På svaj med vacker solnedgång
 
Vi kommer så småningom till Aguadulce där vi träffar besättningen på Amortina, Tomas och Maggan. Vi har haft stor nytta av deras resebrev med detaljerade rutt och hamnbeskrivningar.

Väl avfendrat
 
Så äntligen når vi vårt slutmål för årets segling, Marina Salinas i Torrevieja. Mina kompisar Tommy och Marie bor permanent här, så vi får bo hos dom där vi har AC på rummet och en pool att bada i. En fantastisk lunch med flamencodans uppvisning han vi också med. Stort tack Tommy å Marie.
 
Flamencodans
 
Vi har bokat in en trygg hamnplats över vintern till slutet av mars, då fortsättning följer på vår segling. Ibiza, Mallorca, Menorca, Barcelona kanske, men mot hösten nästa år blir det kanalfärd från Medelhavet till Östersjön/Travemunde.

Ankarlanterna design Olafur Eliasson
 
Vi har varit hårt ansatta av den hiskeliga värmen. Vi som gnällt och längtat ända sen vi seglade från Sverige, vi ville till värmen, segla utan alla kläder och bara njuta, men värmen har nästan tagit knäcken på oss. Vi återkommer ideligen till vad fint vi har det i våra hemmavatten, segla på en fjärd i smult vatten, lägga sig vid en ö och gå upp och tända grillen, sitta i kvällssolen, hoppa i och bada ostört, ingen hiphopmusik eller festival till 4 på natten. Ja det låter gnälligt, jag vet men det är trots allt lite komiskt att man skall behöva segla så jäkla långt för att fatta detta. Vi ångrar absolut inte denna resa som vi gjort. Glada och varma minnen av alla trevliga och vänliga människor man mött. En del vackra och speciella kuststräckor, upplevelser av havet som beter sig märkligt.
 
I år har vi seglat 1800 nm, besökt 54 hamnar, ägnat en halvtimme/hamn för inklarering mao.ord har vi suttit ca 26 tim vid ett skrivbord framför ett antal personer som frågat och skrivit in oss i polisformulär och hamnregister, vilken hiskeligt o onödig byråkrati, kunde räcka med inklarering i varje land tycker jag.
 
Slutligen vill jag tacka Er, tålmodiga bloggläsare, jag skriver ju lite väl sällan och nu blir det uppehåll till nästa år. I november seglar/deltar jag med en kompis båt ,Dulcecor. i ARC. Till St Lucia, men det är en annan historia.
 
Bästa seglarhälsningar
från oss på Balla Damen