Långsegling med Balla Damen

Gibraltar
25 juli 2019
Nu är vi äntligen i Gibraltar. Efter en natt i Barbate i tryckande värme, OCH musikfestival, Woodstock light, bara 30 000 personer. Klockan fyra på natten slutade musiken, en gast somnade mao inte förrän då. Kapten är något förkyld, pga hemsnickrad  ”Windscooper” som orsakade en smärre orkan i förpiken under nattvilan.
Innan Barbate rundade vi Trafalgar, man kände historiens vingslag. Den fransk-spanska flottan miste 22 fartyg, medan Lord Nelson inte miste ett enda. Lord Nelson stupade senare under slaget vid Trafalgar. Slaget vid Trafalgar var det sista stora slaget mellan enbart segelfartyg.
Innan Gibraltar rundade vi ytterligare en speciell udde, Tarifa som är är Europas fasta kontinents sydligaste udde. Enligt våra beräkningar skulle vi inte drabbas av vare sig mot eller medström, möjligen ca 0,5 knop medström. Icke sa Nicke, medvind och ca 2 knops medström gjorde att vi tog fartrekord, 9 knop!!! Vattnet var dessutom oroligt, inte så konstigt när hela Atlanten ska trycka sig igenom ”sundet”.
I Gibraltar passar vi på att äta fish and chips o ta en pint, handlar sjökort mm. Naturligtvis tar vi linbanan upp till toppen där makakerna (en svanslös apsort) håller till. En man med ryggsäck framför oss blev påhoppad av en makak, som blixtsnabbt öppnade dragkedjan på ryggsäcken i jakt på godsaker, hen blev dock ivägsjasad, men otroligt snabb var makaken.
Vi ligger i hamnen i La Linea, på spanska sidan om gränsen. För att ta sig till själva staden som är brittiskt territorium måste man passera tull och passkontroll och dessutom korsa flyplatsens landningsbana!!!
 
Jovisst ja. Vi häpnade många gånger över Portugisernas förtöjningsmetoder av sina båtar, trasselsuddar och klena och grova tampar om vartannat, en del båtar i uruselt skick som tjejerna på Beckholmen (en båtskrot) skulle vilja sätta tänderna i.
 
 
 
Efter noga övervägande, har jag kommit till insikt att en viss dam ombord ska tituleras första navigationsassistent, hon sköter uppkopplingar och research om våra kommande hamnar med bravur. Det fattas lite bara, vad det gäller sextanten och viss plotting i sjökortet. Äh skämt åsido, Maria har järnkoll på vindar och väder och kurser, jag ansvarar för båt och segelsättning.
 
29/7
Idag är det strong breeze warning, så vi planerar avsegling imorgon istället, på vår fortsatta seglats efter spanska medelhavskusten, ev Ibiza, Mallorca, o Menorca.
 
30/7
Vi lämnar Gibraltar i måttlig vind men otroligt orolig sjö och strömt vatten, sätter kurs mot Duquesa, vilket blir första hamnen i medelhavet. En trevlig liten stad, med en rackarns massa restauranter, här träffar vi ett svenskt par som har en lägenhet här, Håkan och Anneli, Håkan och jag har jobbat ihop i flera år, så det var ett kärt återseende.